De Parklaan: een overzicht

In Ede-Oost wordt het steeds drukker op de weg. De nieuwe huizen op het Enka-terrein en de kazerneterreinen zorgen voor meer auto’s en fietsers. In de toekomst komt ook het World Food Center in deze buurt te liggen. We passen daarom de wegen in Ede aan. We doen dat in het project ‘de Parklaan’.

De Parklaan is een doorlopende weg van de rotonde op de N224 richting Arnhem via het kazerneterrein richting het station en via Hoekelum naar de afrit A12. De Parklaan wordt een hele belangrijk weg in de verbinding van Ede-Zuid met Ede-Oost en Noord. De Parklaan bestaat straks uit meerdere wegen met een eigen straatnaam. We leggen hiervoor nieuwe wegen aan. Ook passen we bestaande wegen aan. De route zelf heet dan de Parklaan.

De Parklaan leggen we niet alleen aan om later verkeersproblemen te voorkomen, maar ook om dit deel van Ede goed bereikbaar te maken nu het steeds drukker wordt. De nieuwe Parklaan helpt ook om andere wegen in Ede rustiger te maken. Denk bijvoorbeeld aan routes via de Jan Th. Tooroplaan en de Emmalaan.

De Parklaan bestaat uit vijf delen:

  1. Van de N224 over het kazerneterrein
  2. Kruispunten Klinkenbergerweg en WFC
  3. Bennekomseweg en Edeseweg
  4. Hoekelum tot de Poortwachter
  5. De Poortwachter

Onder het kopje ‘De Parklaan’ vind je van alle delen een uitleg, schets en overige informatie.

Van ontwerp naar aanleg

In 2011 stelde de gemeenteraad het Functioneel Ontwerp voor de Parklaan vast. In dit ontwerp stond in grote lijnen hoe de Parklaan eruit komt te zien en waar deze komt te liggen. De afgelopen jaren werkten we aan dit ontwerp en deden we voorbereidende onderzoeken. Deze onderzoeken waren bijvoorbeeld op het gebied van ecologie, geluid en bodem. De onderzoeken helpen ons te weten waar het ontwerp aan moet voldoen en waar we tijdens de aanleg rekening mee moeten houden. De grond rondom Ede maakte al veel mee. We deden daarom ook een verkennend archeologisch onderzoek. Inmiddels is het ontwerp afgerond en zijn we gestart met de aanbestedingsprocedure om een aannemer voor de aanleg van de Parklaan te vinden.

In december 2020 lieten we het ontwerp zien via een digitale presentatie. Deze kunt u hier terugkijken.

Op de hoogte blijven

Wil jij op de hoogte blijven van nieuws rond de Parklaan? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief, of raadpleeg regelmatig deze website.

Totaaloverzicht van de Parklaan