Parklaan Midden (Bennekomseweg en Edeseweg)

Overzicht Bennekomseweg en Edeseweg

De Parklaan wordt erg lang. Om het ontwerp goed te overzien, splitsen we de Parklaan op in vijf stukken. Dit is het derde en middelste deel van de Parklaan: de Bennekomseweg en de Edeseweg. Dit deel loopt van de tunnel bij het station tot Hoekelum. Op deze pagina vind je informatie over de route en belangrijke informatie over het ontwerp en de aanleg.

De route

Rijd je over de Parklaan van het kruispunt bij de Klinkenbergerweg richting het station? Dan kom je na de Albertstunnel op de Bennekomseweg. Deze gaat na de rotonde over in de Edeseweg. Als de Parklaan af is, dan lijkt dit deel op hoe het nu is. Het aantal rijbanen blijft gelijk en de maximumsnelheid blijft 50 kilometer per uur. Wel verandert de entree van de wijk Enka. Hier leggen we ter hoogte van de Reehorst een LARGAS-rotonde aan.

‘LARGAS’ staat voor ‘LAngzaam Rijden GAat Sneller’. Op zo’n rotonde krijgt de hoofdrijrichting voorrang. Links afslaand verkeer voegt via een uitvoegstrook uit. De rotonde verbetert de verkeersveiligheid en de doorstroming. Ook is er minder afremmend en optrekkend verkeer. Dit zorgt minder geluidsoverlast en vervuiling.

Het fietspad langs de Bennekomseweg en Edeseweg pakken we ook aan. Hier kunnen straks fietsers in twee richtingen overheen. Het verbrede fietspad leggen we aan de westzijde van de weg. Dit is onder andere de kant van de Reehorst. De meeste bestemmingen liggen namelijk aan deze kant. Denk aan de Kenniscampus en middelbare scholen. Er komen op meerdere plaatsen oversteekplaatsen voor fietsers. Het fietspad langs de Parklaan is onderdeel van de ‘doorfietsroute Ede-Wageningen’. Een directe verbinding met Wageningen waar fietsers veel voorrang krijgen. 

Een andere aanpassing is de rotonde bij de Zandlaan en Horalaan. Om het groeiende verkeer aan te kunnen, veranderen we de rotonde in een meerstrooksrotonde. Hier kan meer verkeer tegelijk gebruik van maken. Een andere grote wijziging zal halverwege de Edeseweg plaatsvinden. Het monumentale Theehuis verplaatsen we een aantal meter naar het zuidwesten. Dit geeft meer ruimte voor een veilig ontwerp van de weg. Hierdoor kunnen we een gefaseerde oversteekplaats voor fietsers en wandelaars aanleggen tussen landgoed Hoekelum en het Groenelaantje, en komt er ruimte voor het in- en uitvoegen naar het landgoed. Het Theehuis renoveren we na het verplaatsen. Op de Edeseweg voeren we ook plannen door om de dieren in de buurt te beschermen. Meer informatie daarover is te vinden op de pagina Groen en Ecologie.

Vanaf de Edeseweg is het vanuit het noorden mogelijk om door te rijden richting Bennekom, of de nieuwe afslag op de Hoekelumse Eng te nemen richting de A12.

Documenten

Planning