Parklaan Zuid (Hoekelumse eng tot Poortwachter)

De Parklaan wordt erg lang. Om het ontwerp goed te overzien, splitsen we de Parklaan op in vijf stukken. Dit is het vierde deel: van Hoekelum tot de Poortwachter. Op deze pagina vind je informatie over de route en belangrijke informatie over het ontwerp en de aanleg.

De route

Rijd je via de Edeseweg richting Bennekom? Dan vind je straks, vlak voor het viaduct richting Bennekom, een kruispunt. Rijd je rechtdoor op dit kruispunt vlakbij Hoekelum, dan volg je de weg naar Bennekom. Sla je af naar rechts? Dan volg je de Parklaan en ben je snel op het kruispunt de Poortwachter.

Vanuit Bennekom is niet mogelijk om linksaf te slaan richting de A12 op dit kruispunt. Ook is het vanaf de parallelweg langs de A12 niet mogelijk om naar Bennekom af te slaan. Dit is gedaan om te voorkomen dat de bewoners in Bennekom te maken krijgen met sluipverkeer via deze route. Wil je vanuit Bennekom toch via de parallelweg naar de A12? Dan moet je keren bij de rotonde op de Horalaan en Zandlaan.

Vanaf het kruispunt bij Hoekelum rijd je via een tunnel onder de A12 door. De Parklaan loopt dan langs de A12 richting de Poortwachter op een nieuw aan te leggen weg. Op dit deel plaatsen we ook geluidswerende voorzieningen. Ga naar de pagina ‘Geluid’ voor meer informatie.

Om de aanleg van deze weg en geluidswerende voorzieningen mogelijk te maken wordt de woning op Bovenbuurtweg 39 gesloopt. Dit gebeurt pas vlak voor de aanleg van de geluidswerende voorzieningen, om de overlast voor de omgeving beperkt te houden.

Goed om te weten

De aansluiting van het Sportpark Hoekelum voor autoverkeer verandert ook door de realisatie van de Parklaan. De Sportparkweg wordt een fietspad en de toegang voor autoverkeer komt aan de zuidkant van de parkeerplaats te liggen. Aan de parkeerplaats verandert verder niets.

Fietsers en voetgangers die vanuit Bennekom naar het sportpark of richting Ede-centrum willen, kunnen via een tunnel onder het kruispunt door.

Groen en Ecologie

Ook rond dit kruispunt zijn we bezig met plannen en ideeën voor de natuur. Zo wordt er tussen het kruispunt en de A12 een compensatiegebied voor het Gelders Natuur Netwerk (GNN) aangelegd. Dit compensatiegebied is een mooi stuk groen dat we inrichten voor dieren en planten. We leggen bijvoorbeeld kleine tunnels aan voor dieren die zo veilig de weg kunnen ‘oversteken’. Voor dassen in het gebied planten we ook fruitbomen. Meer informatie hierover is te vinden op de pagina Groen en Ecologie.

Documenten

 

Planning