
Parklaan tot op de bodem: “We vonden zes bommen en een Engels wapen”
Hoewel de aanleg van de Parklaan nog even op zich laat wachten, zijn we buiten druk in de weer om alles zo goed mogelijk voor te bereiden. We controleren de bodem op vervuiling en niet-gesprongen explosieven. Ook bekijken we of er nog archeologische resten in de grond aanwezig zijn. De komende tijd vertellen de mensen aan het werk u graag meer over deze werkzaamheden en de bijzondere vondsten waar ze op stuiten. Vandaag aan het woord: de medewerkers van Bodac, die de bodem afspeuren naar wapens en explosieven en deze opruimen.
Ede heeft een oorlogsverleden. In de Tweede Wereldoorlog is hier veel gevochten. Achtergebleven bommen, granaten en wapens zijn in de loop der jaren onder de grond geraakt en daar ligt het veilig. Maar voor de Parklaan moet in de grond gewerkt worden en dan willen we niet dat er per ongeluk bommen afgaan.
Het is nogal een gebied, hoe weet je waar je moet zoeken?
“De gemeente heeft een kaart met daarop risicogebieden. Dat zijn plekken waar de kans heel groot is dat je er munitie tegenkomt als je gaat graven. Werkzaamheden voor de Parklaan liggen voor een deel in dat gebied, dus op de route zoeken we naar explosieven.
Dat zoeken doen we met detectors. De een is een magnetometer, een apparaat dat heel gevoelig is en op grote diepte metalen kan detecteren. Dat is heel handig, maar omdat hij zo gevoelig is gaat hij ook al af bij kabels en leidingen of puin in de grond. Daarom gebruiken we ook een metaaldetector. Deze is minder gevoelig en gaat niet zo snel af. Als we die gebruiken gaan we beetje voor beetje dieper de grond in. Steeds graven we weer een laagje grond af op zoek naar metalen. Merken we dat de grond vervuild is, dan mogen we er niet in werken. In dat geval nemen we contact op met Ingenieursbureau Land, die de bodem schoonmaakt. Andersom bellen ze ons ook als ze munitie tegenkomen.” Meer weten over schone grond? Eerder spraken de mensen van Land over hun werk.
Jullie zoeken naar explosieven, dat klinkt best gevaarlijk. Hoe zorg je dat je je werk veilig doet?
“Dat klopt, we willen natuurlijk dat iedereen heelhuids naar huis gaat aan het einde van de dag,” vertelt Jan, senior deskundige. “Gelukkig weten we precies wat we doen bij elke soort munitie. En als we het niet weten, dan blijven we ervan af. Dat doen we ook als we zien dat bijvoorbeeld een granaat kapot of geoxideerd is. Bij munitie met een grote hoeveelheid springstof, nemen we contact op met de explosievenopruimingsdienst (EOD).”
Wat is het bijzonderste wat jullie gevonden hebben en wat doe je ermee?
“Wij mochten ook onderzoek doen toen er gebouwd ging worden op de kazerneterreinen, in de buurt van de Parklaan. Daar vonden we zes bommen. Bij de werkzaamheden voor de Parklaan vonden we bij de Bovenbuurtweg richting Bennekom een Engels wapen uit de Tweede Wereldoorlog. Dat hadden we daar niet verwacht. Deze ligt nu veilig opgeborgen in een kluis waar we ook andere munitie bewaren. Soms gaat zo’n vondst naar een museum. In dit geval sturen we hem naar de EOD.”