Verplaatsing Theehuis op 1 april (ja, echt!)

Op vrijdag 1 april start om 9 uur ’s ochtends de verplaatsing van het monumentale Theehuis van landgoed Hoekelum. Het Theehuis wordt 11,6 meter naar het noordwesten verplaatst. De eveneens monumentale schuur, die erachter staat, blijft op zijn huidige plek staan.

Veiligheid Parklaan

De verplaatsing van het Theehuis is noodzakelijk om ruimte te maken voor de Parklaan. De verwachte verkeersaantallen stijgen na de aanleg van de Parklaan namelijk dusdanig, dat het Theehuis te dicht op het nieuwe fietspad stond en er te weinig ruimte was om een veilige oversteek te creëren. Daarom is besloten het Theehuis te verplaatsen om hier ruimte voor te maken, en zo de verkeersveiligheid voor autoverkeer, wandelaars en fietsers te verbeteren.

Een meter omhoog

In en rondom het Theehuis zijn veertien vijzels geplaatst die het monument ongeveer een meter gaan optillen. Vervolgens wordt het Theehuis op rolbanen geplaatst en wordt het gebouw verrold naar zijn nieuwe locatie. Dat neemt wat tijd in beslag, het rollen gaat met zo’n 2.5 meter per uur.

Aangekomen op zijn nieuwe plek wordt het Theehuis wederom opgevijzeld om de rolbanen te kunnen verwijderen en het Theehuis op de nieuw aangelegde fundering te laten zakken. Het plaatsen op de fundering gebeurt in de week van 4 april.

Grondige restauratie

Bijzonder en zeldzaam aan het Theehuis is dat het bestaat uit een theepaviljoen uit 1836 met een aangebouwde dienstwoning uit 1912. Het paviljoen en de dienstwoning worden op 1 april in zijn geheel verrold. Na de verplaatsing wordt het gehele Theehuis grondig gerestaureerd en wordt de omliggende grond opnieuw ingericht. Hierbij wordt rekening gehouden met de indertijd zorgvuldig aangelegde tuin- en parkontwerp van Landgoed Hoekelum en de zichtlijnen vanaf het Landgoed naar het Theehuis.  Ook krijgt het paviljoen zijn karakteristieke dakbekroning uit 1836, een zogenoemde ‘Turkse tent’, weer terug.

Verplaatsing bekijken

Wilt u met eigen ogen zien hoe zo’n operatie in zijn werk gaat? Dan kunt u vrijdagochtend 1 april vanaf 9.00 uur komen kijken naar het in gang zetten van de verplaatsing. Er is ruimte gemaakt voor wat toeschouwers en we zorgen voor een lekkere kop thee.