Waarom staan er bomen in potten voor de Mauritskazerne?

Wellicht heb je ze al gezien, de twee bomen in opvallende potten bij de nieuwe kruispunten bij de Klinkenbergerweg en het World Food Center. Waarom staan ze in potten en waarom specifiek op die plek?

De bomen in erlenmeyerpotten symboliseren de KennisAs, een symbolische verbinding tussen Wageningen en Ede op het gebied van AgriFood. De kern van dit gebied is de Wageningen University & Research (WUR), de Kenniscampus en het World Food Center in Ede. Het gebied vormt hét kloppend hart van kennisontwikkeling en vernieuwing op het gebied van agrofood. Een combinatie van agrarisch (landbouw) en food (voedsel). In de KennisAs werken overheid, onderwijs en bedrijven samen aan innovatieve oplossingen voor wereldwijde voedseluitdagingen: betere, duurzamere en veiligere voedselproductie bij een voortdurend groeiende wereldbevolking.

Symbool voor kennis

Eerder lichtte Frits Dimmendaal, projectleider KennisAs, de bomen in erlenmeyerpotten al toe: “Waar denk je aan bij kennis? Dan denk je aan wetenschappers, aan een laboratorium. Dat wilden we uitbeelden langs de KennisAs. Mede geïnspireerd door het prachtige arboretum in Wageningen hebben we daarom gekozen voor een lineair arboretum - een chique term voor een bomentuin - waarbij een aantal van deze bomen in een grote erlenmeyer komen te staan. Dat is zo’n glazen, kegelvormige pot met een dunne hals die je gebruikt voor scheikundige experimenten.”

Met lineair bedoelen we dat we langs de route van de KennisAs heen rijen van vijf tot zeven bijzondere bomen gaan plaatsen, kleine bomentuintjes dus. Dit worden geen standaard bomen als een berk of een eik, maar inheemse soorten die goed passen in het Nederlandse klimaat.

KennisAs en de Parklaan

De KennisAs loopt voor een belangrijk deel over de route van de nieuwe Parklaan. Daarom zul je wanneer de Parklaan af is verschillende elementen zien die de KennisAs symboliseren. Naast bomen in erlenmeyerpotten zijn dat bijvoorbeeld een terracottakleurig fietspad, houten lantaarnpalen en grote keien. Al deze elementen zijn nu al te zien bij de reeds aangelegde kruispunten van de nieuwe Parklaan voor het World Food Center.

Op proef

De twee erlenmeyerpotten zullen daar niet eeuwig staan, maar staan daar als proef. We zijn op dit moment namelijk aan het onderzoeken hoe het materiaal van de potten herbruikbaar en zo duurzaam mogelijk kan worden gemaakt. Uiteindelijk zullen er nog acht tot tien bomen in erlenmeyerpotten bij komen, als blijvend kunstobject voor de symbolisatie van de KennisAs.