Duurzame mobiliteit

Duurzaamheid is belangrijk bij het ontwerp en de aanleg van de Parklaan. De gemeente Ede sloot met Stichting Milieuwerkgroepen Ede (SME) en Natuur&Milieu Gelderland een overeenkomst. Zij startten samen het project ‘Duurzame mobiliteit voor de gemeente Ede’. Dit project heeft vier doelen die belangrijk zijn voor Ede en haar inwoners, maar ook voor de natuur.

Doelen van Duurzame Mobiliteit

We proberen te voorkomen dat er de komende jaren meer autoverkeer bij blijft komen. Meer verkeer kan er namelijk voor zorgen dat we de Parklaan in de toekomst opnieuw moeten aanpakken. De doelen voor de komende jaren zijn:

 1. We zorgen dat de Parklaan en Ede-Oost bereikbaar blijven.
  Dat zorgt ervoor de Parklaan niet overmatig met verkeer wordt belast.
 2. We laten overlast van geluid, fijnstof en uitlaatgassen afnemen.
  Als we zorgen dat er niet meer auto’s bij komen, dan neemt de hinder af. Dat doen we bijvoorbeeld met een goede fietsverbinding met Wageningen. Zo verwachten we dat meer mensen de fiets pakken. 
 3. We behouden natuur.
  We voorkomen dat de Parklaan uitgebreid moet worden. Zo kappen we, in de toekomst, ook geen bomen rond de Parklaan. 
 4. Parklaan veilig en makkelijk over te steken. 
  De Parklaan mag geen barrière tussen Ede-Oost en de rest van Ede worden. Door minder verkeer en smalle weg zorgen we voor veiligheid. Ook zorgen we er zo voor dat de Parklaan makkelijk over te steken is.

Met de overeenkomst en doelen stelden we met adviesbureau StudioBereikbaar een actieplan op. Zo bereiken we samen deze doelen.

Heeft u ideeën?

Het is nog steeds mogelijk om ideeën in te sturen. We verbeteren de plannen voor de Parklaan graag. Meedenken kan door contact op te nemen met Bas Tutert van gemeente Ede via bas.tutert@ede.nl.

Het projectteam Parklaan bespreekt uw idee. Dit team bestaat uit vertegenwoordigers van de gemeente Ede, SME en Natuur&Milieu Gelderland. Een aantal voorbeelden van duurzame initiatieven vanuit bewoners, zijn te vinden op de bewoners-website van Enka.