Achter de schermen: projectleider KennisAs Frits Dimmendaal aan het woord

De Parklaan is een project dat al even loopt. De afgelopen periode is het project niet veel in het nieuws geweest. Toch wordt er achter de schermen hard aan gewerkt. De komende tijd laten we een aantal collega’s aan het woord die betrokken zijn bij de Parklaan. Vandaag Frits Dimmendaal, projectleider van de KennisAs.

Frits, wie ben je en wat doe je?

“Ik ben Frits Dimmendaal en ik werk bij de gemeente Ede als strategisch adviseur aan verschillende projecten. Een daarvan is de KennisAs. Nu hoor ik je denken, wat is dat die KennisAs? Daarmee bedoelen we het kennishart van de regio Foodvalley rond Wageningen en Ede. De kern van dit gebied is de Wageningen University & Research (WUR), de Kenniscampus en het World Food Center in Ede. Het gebied vormt hét kloppend hart van kennisontwikkeling en vernieuwing op het gebied van agrofood. Een combinatie van agrarisch (landbouw) en food (voedsel). In de KennisAs werken overheid, onderwijs en bedrijven samen aan innovatieve oplossingen voor wereldwijde voedseluitdagingen: betere, duurzamere en veiligere voedselproductie bij een voortdurend groeiende wereldbevolking.”

En wat is de link tussen de Parklaan en de KennisAs?

“De KennisAs is niet alleen op papier een gebied. We gaan hem ook daadwerkelijk zichtbaar maken, die belangrijke verbinding tussen Wageningen en Ede. En de Parklaan wordt een groot onderdeel van de KennisAs. Beginnend in het noorden bij de Generaal Hackettlaan en dan langs het World Food Center, de Kenniscampus naar de afslag bij de A12 richting de WUR.”

Wat gaan we zien van de KennisAs?

“De route, die dus voor een groot deel bestaat uit de nieuwe Parklaan, gaat door veel landschappen. Het is daarom belangrijk om in die verschillende omgevingen toch een soort eenheid te scheppen. Dat doen we door een aantal elementen terug te laten komen langs de route. Zo komt er overal langs de KennisAs een fietspad in een andere kleur dan het normale, rode fietspad. Namelijk in een terracotta kleur. Ook komen er houten lantaarnpalen langs de weg en komen er grote kasseien te liggen op de kruisingsvlakken.”

Benieuwd hoe dit eruit komt te zien? Al deze elementen zijn al te bewonderen bij de nieuwe kruispunten bij de Klinkenbergerweg en het World Food Center. Net als de met populieren aangeplante letters FOOD bij de carpoolplek bij de Poortwachter. Over een tijdje, als de bomen zijn gegroeid, is dat mooi van bovenaf te zien op Google Maps.”

Er komt ook een lineair arboretum langs de KennisAs. Wat is dat precies?

“Waar denk je aan bij kennis? Dan denk je aan wetenschappers, aan een laboratorium. Dat wilden we uitbeelden langs de KennisAs. Mede geïnspireerd door het prachtige arboretum in Wageningen hebben we daarom gekozen voor een lineair arboretum - een chique term voor een bomentuin - waarbij een aantal van deze bomen in een grote erlenmeyer komen te staan. Dat is zo’n glazen, kegelvormige pot met een dunne hals die je gebruikt voor scheikundige experimenten.

Met lineair bedoelen we dat we langs de route van de KennisAs heen rijen van vijf tot zeven bijzondere bomen gaan plaatsen, kleine bomentuintjes dus. Dit worden geen standaard bomen als een berk of een eik, maar inheemse soorten die goed passen in ons klimaat. Voor de KennisAs is een selectie aan bomen gemaakt die goed kunnen groeien op de droge zandgrond van het hoger gelegen Ede en de nattere lagere gronden van Wageningen. Een aantal van deze bomen plaatsen we in zo’n erlenmeyer. Er staat er al eentje op proef bij de Zandlaan op het terrein van Aeres (V)MBO tegenover de Christelijke Hogeschool Ede (CHE). Die staat er al best even, zo’n 2 tot 3 jaar. Aan het eind van dit jaar verwachten we ook twee of drie erlenmeyers als proef te kunnen plaatsen bij de eerdergenoemde nieuwe kruispunten bij de Klinkenbergerweg en het World Food Center.

Het grappige is dat het ontwerpen van deze erlenmeyers al voor veel innovatie heeft gezorgd, wat bij uitstek past bij de KennisAs. De potten worden namelijk ge-3D-print en we hebben veel onderzoek gedaan voor duurzaam, herbruikbaar materiaal. Ook hebben we nauwkeurig getest of de verschillende inheemse bomen goed gedijen in de erlenmeyers. Dat bleek voor een aantal soorten zo te zijn. En geheimpje: de pot is onder open zodat de boom goed kan groeien."