Werkzaamheden

Voor de aanleg van de Parklaan moeten we verschillende werkzaamheden uitvoeren. Tijdens de aanleg moet er ook van alles in de grond gebeuren. Denk bijvoorbeeld aan het verleggen van kabels en leidingen voor gas, water stroom en glasvezel. Of het vervangen van het riool en aanleggen van een warmtenet.

Op deze pagina lees je wat we wanneer doen en op welke plek. Als door werkzaamheden wegen of fietspaden niet bereikbaar zijn, lees je hier ook hoe je kunt omrijden. Soms kunnen we die informatie pas later toevoegen, omdat een omleiding vaak kort van te voren bekend is. Naast de informatie op deze pagina, geven we ook ter plekke aan dat een weg afgesloten is/wordt en hoe je omrijdt.

Inwoners die veel last zullen hebben van de werkzaamheden, bijvoorbeeld omdat ze er direct langs wonen, ontvangen van ons altijd meer informatie voordat de werkzaamheden starten.

Heb je vragen over werkzaamheden? Neem dan contact op met aannemer Van Gelder.

Werkzaamheden die nu bezig zijn

De volgende werkzaamheden voor de aanleg van de Parklaan zijn nu bezig:

Periode: vanaf najaar 2023

Locatie:  Edeseweg/Freule van Wassenaerlaan

Bereikbaarheid: De weg is alleen open voor gemotoriseerd verkeer richting Bennekom. Fietsers kunnen beide kanten op blijven fietsen tussen Ede en Bennekom.

Meer informatie

Ter hoogte van de Freule van Wassenaerlaan leggen we een rotonde aan waar fietsers voorrang hebben. Net onder de A12, voorbij de nieuwe Parklaan, maakt aannemer Van Gelder een nieuwe rotonde bij de Freule van Wassenaerlaan. De rotonde is onderdeel van het piccobellopad tussen Ede en Bennenkom. Kijk voor meer informatie op de website van het Pico Bello Pad.

De nieuwe verbindingsweg (Hoekelumselaan) van de Edeseweg naar de Poortwachter en A12 is in één richting open. Je kunt nog niet via deze weg van de A12 naar de Edeseweg richting het centrum rijden. Van Gelder heeft de rijstrook nog nodig voor werkzaamheden.

Toegangsweg sportpark

De toegangsweg van het sportpark is verschoven naar de verbindingsweg en de Sportparkweg is dicht. Kom je met de fiets of te voet, dan kun je het sportpark nu bereiken via het Streekpad en het Kanonnenpad.

Periode: tot en met het voorjaar van 2024.

Locatie: Edeseweg en Bennekomseweg, tussen viaduct A12 en kruispunt Emmalaan.

Bereikbaarheid: De weg is alleen open voor gemotoriseerd verkeer richting Bennekom. Fietsers kunnen beide kanten op blijven fietsen tussen Ede en Bennekom. Met de fiets hoef je maar een deel om te fietsen, onder meer over de Diedenweg.

Meer informatie

Op 14 augustus wisselde Van Gelder van werkvak op het deel tussen de Zandlaan en de A12. De rijstrook verplaatste naar de andere helft van de weg. De bushalte voor lijn 86 en lijn 653 is via de normale aanlooproute bereikbaar. Ook voor het andere verkeer blijft de situatie hetzelfde als voor 14 augustus.

Tot en met het voorjaar van 2024 zijn de Bennekomseweg en de Edeseweg alleen in de richting van Bennekom te berijden door automobilisten en ander gemotoriseerd verkeer. Dat levert hinder op voor automobilisten vanaf Bennekom richting Ede, reizigers met de bus en fietsers.  Woningen, bedrijven en andere locaties langs de route blijven bereikbaar.

Lees meer over de omleidingen voor automobilisten, voetgangers, fietsers en openbaar vervoer.

Periode: 26 februari tot en met 1 maart

Locatie: Fietspad tussen rotonde Zandlaan en de A12

Bereikbaarheid: Op woensdag 28 februari sluiten we tussen 10:00 en 15:00 uur op de rotonde de afslag naar de Zandlaan. Gemotoriseerd verkeer kan over de Edeseweg wel rechtdoor in de richting van Bennekom rijden, fietsers rijden volgens de gebruikelijke omleiding via het Streekpad. De Zandlaan blijft gewoon bereikbaar vanaf de kant van de W. Dreeslaan.

Op woensdag 28 februari sluiten we tussen 7:00 en 15:00 uur het Streekpad. Er zijn verkeersregelaars aanwezig en fietsers worden omgeleid van via het Kanonnenpad.

Vanaf maandag 4 maart alle fietsers tussen Bennekom en de Zandlaan over het nieuwe fietspad.

Meer informatie

We voeren de laatste werkzaamheden uit voordat het nieuwe fietspad open kan. Het fietspad moet dan alleen nog zijn rode laag asfalt krijgen. Dat zou tijdens deze werkzaamheden gebeuren, maar dat ging niet door omdat het 's nachts te koud is. Het rode asfalt is een dunne deklaag en dit kan niet worden aangebracht als de ondergrond te koud is. Dit gebeurt nu op een later tijdstip.

Werkzaamheden die binnenkort starten

De volgende werkzaamheden voor de aanleg van de Parklaan starten binnenkort:

Locatie: Op verschillende plekken in Ede. Het gaat om de volgende locaties:

 • N224
 • rotonde bij de Piet Romboutlaan
 • ter hoogte van de Ceelman van Ommerenweg
 • fietspaden bij de Emmalaan en de Akulaan.

Periode: dinsdag 5 maart 18:00 tot woensdag 6 maart 07:00 uur

Bereikbaarheid: Op elke locatie geldt dat verkeer door borden en verkeersregelaars wordt omgeleid. Op de N224 wordt gewerkt met een halve baanafzetting.

Meer informatie

De aannemer gaat op meerdere locaties op de Parklaan frezen en asfalteren. Ook moeten ze nog een aantal putten in het asfalt boren en de markering aanbrengen. Voordat ze asfalteren, brengt de aannemer een speciale plaklaag aan op de weg. Die is schadelijk voor de poten van dieren en spetters ervan kunnen je auto of fiets beschadigen. Daarna gaan ze asfalteren. Asfalt is heel erg heet als het wordt aangebracht. Het heeft lange tijd nodig voordat je er veilig overheen kunt rijden of lopen (zonder speciale schoenen). Het werkvak is dus een gevaarlijke plek voor kinderen en viervoeters. Voeten en poten kunnen verkleven of verbranden. Blijf daarom weg van de werkzaamheden, ook als het lijkt alsof je er al prima overheen kunt lopen of rijden. Volg in plaats daarvan de aangegeven omleiding, dat is wel zo veilig.

De werkzaamheden kunnen enige geluidshinder geven. We vragen je begrip en medewerking tijdens deze nachtwerkzaamheden. De aannemer doet er alles aan om geluidsoverlast zoveel mogelijk te beperken en de werkzaamheden zo snel mogelijk af te ronden.

Werkzaamheden die klaar zijn

De volgende werkzaamheden voor de aanleg van project de Parklaan zijn al afgerond:

 • De Horalaan is aangesloten op de nieuwe rotonde bij de Zandlaan.
 • Vanaf 22 december zijn bijna alle bomen geplant langs de Generaal Hackettlaan.
 • De Hoekelumselaan is in één richting open. Je kunt nog niet via deze weg van de A12 naar de Edeseweg richting het centrum rijden. Van Gelder heeft de rijstrook nog nodig voor de werkzaamheden.
 • Nieuwe rotonde op de N224 bij de afslag Drieberg.
 • Aanleg van de Generaal Hackettlaan. Deze nieuwe weg gaat van de rotonde op de N224 tot aan de Klinkenbergerweg. De verlichting op het eerste deel van de Generaal Hackettlaan werkt nog niet. We doen ons best om dat zo snel mogelijk op te lossen, maar hiervoor zijn we afhankelijk van anderen. Hierdoor duurt het langer dan gewenst.
 • Er ligt een nieuw riool onder de Enkalaan, de weg heeft nieuw asfalt en is klaargemaakt voor aansluiting op de nieuwe situatie.
 • De aansluiting van de Eikenlaan op de Nieuwe Kazernelaan is aangepast. Zo sluit de Eikenlaan aan op de nieuw aangelegde Parklaan.
 • Aanleg van faunatunnels onder de Edeseweg door. Kleine dieren kunnen zo veilig van de ene naar de andere kant oversteken.
 • Aanleg van een breed fietspad aan de oostkant van de Edeseweg. Hierover kunnen fietsers veilig in twee richtingen fietsen tot het einde van de werkzaamheden.
 • Vernieuwing van het kruispunt met de Emmalaan/Akulaan, zodat de weg klaar is voor de nieuwe situatie.
 • Aanpassen fietsoversteek Sysseltselaan