Werkzaamheden Parklaan midden en zuid starten in het nieuwe jaar

In januari 2023 starten we met de aanleg van het midden- en zuidelijke deel van de Parklaan. Hierdoor zijn de Bennekomseweg en Edeseweg vanaf 16 januari 2023 een jaar lang met de auto alleen vanuit Ede richting Bennekom te berijden.

Parklaan midden en zuid

De Bennekomseweg en Edeseweg zijn onderdeel van project Parklaan. Voordat dit gedeelte kan worden gerealiseerd, moeten eerst kabels en leidingen worden verlegd, het riool worden vervangen en het warmtenet worden aangelegd. Deze werkzaamheden vinden door verschillende partijen plaats. Het na elkaar werken zou resulteren in twee jaar lang meerdere afsluitingen van dit weggedeelte met steeds wijzigende verkeerssituaties. Met de huidige aanpak worden alle werkzaamheden in één jaar uitgevoegd met een duidelijke verkeerssituatie.

Omleidingen

Gemotoriseerd verkeer vanuit Bennekom wordt omgeleid via de Dr. W. Dreeslaan. Ook fietsers en reizigers met het openbaar vervoer ervaren gevolgen van de werkzaamheden.

Wat betekent dit voor automobilisten?

Vanaf het viaduct onder de A12 bij Bennekom tot aan het kruispunt met de Emmalaan in Ede, wordt de Edeseweg/Bennekomseweg afgesloten. Aanwonenden en bedrijven langs de route blijven bereikbaar, omdat tussenliggende kruispunten toegankelijk blijven voor hen. Het Sportpark, Landgoed Hoekelum en de Reehorst blijven ook bereikbaar vanuit de richting van Ede. Het doorgaande autoverkeer wordt omgeleid via de Dr. W. Dreeslaan - Kastelenlaan - Slotlaan - Molenstraat. Verkeer vanuit Ede naar Bennekom blijft mogelijk.

Wat betekent dit voor fietsers?

Fietsers krijgen vanaf januari te maken met een beperkte omleidingsroute, onder andere over de Diedenweg. Fietsers kunnen in beide richtingen blijven fietsen tussen Ede en Bennekom. Vanaf mei 2023 is een andere omleiding nodig, deze wordt de komende maanden bepaald.

Wat betekent dit voor reizigers met het openbaar vervoer?

Vanwege de omleiding worden reistijden langer en mogelijk wordt ook de frequentie van buslijnen 1, 2 en 86 aangepast. Het gesprek hierover met de nieuwe busmaatschappij loopt nog.

Wethouder Peter de Pater: “We realiseren ons dat de hinder groot is. Het is echter onvermijdelijk. We kiezen ervoor dat alle gebruikers in het verkeer een deel van de pijn op zich nemen. Met deze aanpak kiezen we vooral voor verkeersveiligheid en een duidelijke situatie. Daarnaast beperken we de totale doorlooptijd van de noodzakelijke werkzaamheden en bijbehorende hinder.”  

Hier vind je alle informatie over deze wegwerkzaamheden en de omleidingen.

Online informatiebijeenkomst en inloopmomenten

Op 15 december om 19:30 uur is er een digitale informatieavond voor alle inwoners en ondernemers uit Ede en Bennekom die meer willen weten. Kijkers hebben dan ook de mogelijkheid om online vragen te stellen. De bijeenkomst is ook later terug te kijken. De uitzending is te zien via www.ede.nl/parklaanlive.

Op dinsdag 20 december tussen 15:00-17:00 uur en 18:00-20:00 uur en op woensdag 11 januari tussen 15.00 en 17.00 uur zijn er inloopmomenten in De Reehorst waarop u als bewoner of ondernemer uw persoonlijke vragen kunt stellen aan gemeente Ede en aannemer van Gelder.